Bokashi
Gör din egen jordförbättring och växtnäring med hjälp av bokashi
Bokashi betyder “välfermenterat organiskt material” och är en teknik för att på ett enkelt sätt kompostera matrester direkt i köket. Utan dålig lukt. Efter att resterna fermenterats två veckor i bokashihinken, grävs det ner i jorden och ger en fantastisk näring till hela trädgården. Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser.
När du gör Bokashi produceras både en levande jordförbättring och flytande växtnäring -full med goda jordmikrober som sätter fart på tillväxten i trädgården och krukväxter. Din insats leder till en ökad biologisk mångfald.
Till vår digitala broschyr om Bokashi ->
-
Microferm/Bokashispray + Flairosolflaska. Aktiverat EM
339.00kr Lägg till i varukorg -
Microferm – Aktiverat EM. Storpack 2L * 6
1 350.00kr Lägg till i varukorg -
Bokashiströ av original EM. För kompostering av matavfall
fr. 129.00kr Välj alternativ Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan -
Bokashihinkar – Grå eller svart. Återvunnen plast
990.00kr Välj alternativ Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan -
Rea!
Bokashihinkar + 1kg strö. Grå eller svart. December Rea
1 090.00kr869.00kr Välj alternativ Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan -
Bokashi Daily – Bytta för matavfall. Återvunnen plast
259.00kr Lägg till i varukorg -
Bokashiströ av original EM. 1kg*12
1 419.00kr Lägg till i varukorg -
Bokashiströ med original EM. 2kg*6
1 095.00kr Lägg till i varukorg -
Bokashispray/Microferm 2l. Aktiverat EM
259.00kr Lägg till i varukorg -
Aquamix 1.25v – doserare av flytande EM-produkter
519.00kr Lägg till i varukorg -
Bokashi – Tunna 120L (inkl frakt)
2 850.00kr Lägg till i varukorg
- Bokashi är det japanska ordet för “fermenterat organiskt material”.
- Bokashi är vetekli som förädlats med effektiva mikroorganismer (EM®).
- EM® består främst av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier.
- När du tillsätter bokashiströ till köksavfallet, i en syrefri miljö, fermenterar mikroorganismerna
det organiska materialet. - Vid fermentering bibehålls näringsämnen och kan tillföras till jorden.
- Det sker ett samarbete mellan det organiska avfallet och mikroorganismerna i bokashiströt. Det organiska avfallet ger näring till mikroberna, dessa växer till dubbel storlek och delar sig sedan i två.
- Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man gör syrade grönsaker.
- Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.
- När innehållet i hinken har jäst färdigt, grävs det ner i jorden och maskar, insekter och jordbakterier tar då över och förvandlar de organiska avfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer lättillgänglig näring för växterna.
- Bidrar positivt till miljön genom att vi återvinner matavfallet. All energi bevaras.
- Koldioxid och kväve binds i jorden istället för att släppas ut som klimatgaser.
- Några veckor efter att matavfallet grävts ner, omvandlas det till näringsrik och levande jord.
En metod för att fermentera större volymer av organisk materia.
Att fermentera stallgödsel och annat organiskt material är en enkel teknik som har en stor fördel -bokashitekniken binder 27 gånger mer klimatgaser än en traditionell gödselstack som tillåts brinna. De verksamma bakterierna i bokashin binder dessutom kväve och fosfor som därmed hindras från att läcka ut i våra vattendrag och övergöda dem. Väl i jorden aktiverar bokashin mikrolivet som är basen i ekosystemet. Med bruket av tekniken under en längre tid växer biomassan till och ger en mer fertil jord med bättre struktur som har en större förmåga att hålla näringsämnen, vatten och luft. Tekniken bygger mer robusta odlingssystem som bättre klarar extremt väder med torka och skyfall.
Bokashikompost tillverkas från färskt organiskt material såsom gödsel, misslyckat ensilage, potatisskal, vass, löv, träflis, klipprester, ogräs, etc. Det är viktigt att komma ihåg att materialet måste vara friskt och organiskt och inte ruttet, välbrunnet eller kontaminerat. Det organiska materialet måste innehålla både kol och kväve för att EM-bakterierna ska kunna starta fermenteringsprocessen. Läs mer här ->