Fermentera gödsel

En hållbar teknik som spar både tid och pengar samtidigt som jorden, djuren och personalen får hälsofördelar

Gödselhantering_Bokashi

Gödsel blir fermenterad superkompost

Att fermentera gödsel och annat organiskt material görs med något som heter Bokashiteknik. Det är en enkel teknik som har ett par stora fördelar:

  • Binder 27 gånger mer klimatgaser än en traditionell gödselstack som brinner
  • Näringsämnen bevaras i materialet och kommer jorden till nytta
  • Hälsosamma och uppbyggande mikroorganismer tillförs jorden
  • Klart att användas efter 8-12 veckor istället för 1 år om det läggs att brinna.

De verksamma mikroorganismerna (EM®) som tillförs med bokashitekniken binder dessutom kväve och fosfor som därmed hindras från att läcka ut i våra vattendrag och övergöda dem. Väl i jorden aktiverar bokashi mikrolivet som är basen i ekosystemet.

Används tekniken under en längre tid växer biomassan och det skapas en fertilare jord med bättre struktur och större förmåga att hålla näringsämnen, vatten och luft. Tekniken bygger robustare odlingssystem som är bättre rustade att klara extrema väder med torka och skyfall.

Att göra Bokashi genom fermentation

Bokashi är det japanska ordet för “fermenterat organiskt material”, som ges tillbaka till jorden med  all energi och näring bibehållen. Det är en hållbar metod med syfte att öka den mikrobiella mångfalden i jorden. Bokashi ger växter bioaktiva näringsämnen, såsom naturligt antibiotika, tillväxthormoner, vitaminer och aminosyror. Bokashi är skapat av effektiva mikroorganismer, EM®, som utvecklats av prof. dr. Teruo Higa i Japan 1982. Sedan dess har tekniken använts i mer än 150 länder världen över.

Fördelar med att göra och använda Bokashi

  • Näringen blir mer lättillgänglig för jorden
  • Ökar växters vitalitet och tillväxt
  • Mikroliv aktiveras och tillgängliggör jordens mineraler för växterna
  • Konkurrerar ut patogena arter och minskar sjukdom i jorden
  • Miljövänligt genom bevarande av energi och kol (mindre Co2 och NH3), kväve och fosfor
  • Bygger effektivt upp biomassa både ovan och under jord, och binder därmed koldioxid från atmosfären
  • Återvinning av grönt avfall och gödsel och minskad kostnad för borttransportering.

Metod

Bokashi tillverkas från färskt organiskt material såsom gödsel, misslyckat ensilage, potatisskal, vass, löv, träflis, klipprester, ogräs, etc. Oavsett material används produkten Microferm, även kallat aktiverat EM®. För en extra bra kvalitet kan även Snäckskalskalk och Edasil lermineraler tillsättas. I anaerob (syrefri) jäsningsprocess produceras den värdefulla fermenterade komposten.

Det är viktigt att komma ihåg att materialet måste vara färskt, inte ruttet, välbrunnet eller kontaminerat. Det organiska materialet måste innehålla både kol och kväve för att EM-bakterierna ska kunna starta fermenteringsprocessen. Material som innehåller kol är t.ex avfallsklipp och vetestrå. Material som innehåller kväve är t.ex fruktrester och gödsel.

Mängden vatten beror på fukten i det organiska materialet. Torrsubstansen i materialet som ska komposteras ska ligga mellan 25-50%. Det är lätt att bygga upp en bokashilimpa med nytt organiskt material som läggs till vartefter presenningen rullas vidare. En bokashilimpa möjliggör en kontinuerlig produktion. Fermentationen tar 8-12 veckor beroende på väder. Det går bra att bygga upp en bokashilimpa under hösten och att låta den vila under vintern för att använda på våren. Fyll på ena sidan med nytt material och ta bort bokashi från andra sidan när fermentationen är klar.

Det fermenterade materialet ser nästan ut som när man började processen, men är till stor del mineraliserat och fullt med bioaktiva ämnen från EM®-mikroberna, t.ex antioxidanter, enzymer, aminosyror, vitaminer och organiska syror. Väl i jorden bryts materialet ned mycket snabbt och stimulerar den mikrobiella aktiviteten i odlingsjorden.

Kontakta oss om du vill veta mer eller önskar en offert.