Fermentation

Vad är fermentation?
Fermentation, eller jäsning, är en naturlig biologisk process där mikroorganismer, som mjölksyrebakterier eller jäst, omvandlar organiskt material – ofta sockerarter – till enklare ämnen som syror, gaser eller alkohol. Processen sker i syrefattiga miljöer (anaerobiskt) och har använts i tusentals år för att bevara, förädla och förbättra mat, jord och hälsa. Fermentering är en nyckelkomponent i både traditionella och moderna tillämpningar – för människor, djur och jord.
Hur det kan användas på olika områden
Fermenterade produkter är gynnsamma inom många olika områden eftersom de bygger på en grundläggande biologisk princip: att stödja och samverka med det naturliga mikrobiomet – alltså de miljarder mikroorganismer som finns i och på alla levande varelser, inklusive människor, djur och jord. Under fermenteringsprocessen omvandlar nyttiga mikroorganismer organiskt material till lättupptagliga näringsämnen, organiska syror, enzymer, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Dessa ämnen har flera effekter samtidigt: de gynnar nyttiga bakterier, hämmar skadliga mikrober, balanserar pH-värde, förbättrar upptaget av näring och stimulerar kroppens eller jordens egen läkningsförmåga.
Eftersom mikrobiell balans är avgörande för så många funktioner – från matsmältning och immunförsvar till hudhälsa, sårläkning och jordens bördighet – kan fermenterade produkter användas brett. Det som fungerar i tarmen kan också fungera på huden, i sår eller i jorden.

Fermenterade produkter för djur
Genom att tillföra fermenterade fodertillskott får djuret i sig levande mikroorganismer, organiska syror, enzymer och andra bioaktiva ämnen som bildats under fermenteringsprocessen. Dessa ämnen samverkar för att stärka matsmältningen och skapa en gynnsam miljö i tarmen, där nyttiga bakterier får utrymme att växa medan skadliga bakterier hålls tillbaka. När tarmen är i balans förbättras också upptaget av näringsämnen, vilket gör att kroppen lättare tillgodogör sig fodrets innehåll. En välfungerande tarmflora är dessutom direkt kopplad till ett starkt immunförsvar, eftersom en stor del av immunförsvaret sitter just i tarmen.
Fermenterade produkter kan också användas till rengöring och sårvård för djur. Tack vare sitt innehåll av naturliga syror och mikrobiellt aktiva ämnen stödjer de hudens egen mikroflora och skapar en ogynnsam miljö för skadliga bakterier – utan att störa kroppens naturliga skydd. De lugnar irriterad hud, främjar läkning och är skonsamma även för känsliga djur, vilket gör dem till ett naturligt och hållbart alternativ.

Fermenterade produkter för människor
Fermenterade livsmedel som till exempel yoghurt, surkål, kimchi, kombucha och miso innehåller levande mikroorganismer som kan stödja tarmhälsa, immunförsvar och matsmältning. De organiska syrorna som bildas sänker pH-värdet, vilket bidrar till en gynnsam miljö i tarmen och gör det svårare för skadliga bakterier att ta över.

Fermentering för jord och växter
I trädgårdssammanhang används fermenterade produkter för att förbättra jordens hälsa, växttillväxt och ekosystemets balans. Fermenterade mikrober hjälper till att bryta ned organiskt material, öka tillgången på näringsämnen, förbättra jordstrukturen och stimulera den naturliga mikrofloran. Det minskar behovet av kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel.
Fermenterade växtvårdslösningar kan även appliceras direkt på bladytor som ett ”biologiskt skydd” – en utvärtes användning i växtodling.